/ Przepisy / Sernik baskijski

Opis przygotowania

Tortownicę o średnicy 23-24 cm wysmarować odrobiną masła i wyścielić papierem do pieczenia w ten sposób, żeby wystawał ponad foremkę.

Ciastka pokruszyć tłuczkiem, wlać roztopione masło i wymieszać. Przełożyć do tortownicy, wyrównać, ubić i na ½ godziny wstawić do lodówki.

Ser przełożyć do miski. Wlać ekstrakt waniliowy, posłodzić i posolić. Wybić jajka. Wsypać mąkę i zmiksować.

Wlać śmietankę i ponownie zmiksować. Przelać na schłodzony spód.

Piec przez 40 minut w temp. 220 st. C.

Po upieczeniu wystudzić (ciepły sernik trzęsie się jak galareta), następnie wstawić na kilka godzin do lodówki.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 443
Ewa gotuje - odc. nr 443

Następny program zacznie się od ceviche. Ta przystawka na zimno jest bardzo...

 

Podobne przepisy

Naleśniki gryczane

Z powidłami lub dżemem;-)

Babeczki jogurtowo-cytrynowe

Udekorowane karmelizowaną cytryną;-)

Sernik pistacjowy

Z domową pastą z pistacji;-)

Babeczki migdałowe z jagodami

Masło przełożyć do rondelka, roztopić...

Wróć do listy przepisów