Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Tarta z makrelą

Opis przygotowania

Drożdże posłodzić, zalać ciepłą wodą, wymieszać i odstawić.

Do miski wsypać mąkę, posolić, wlać oliwę. Dodać drożdże i dokładnie wyrobić na jednolite ciasto (najlepiej mikserem z hakami). Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce – na około ½ godziny.

Przygotować farsz. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dodać posiekany czosnek. Przemieszać. Wsypać mąkę. Zalać mlekiem i dokładnie wymieszać. Przyprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Gdy sos zgęstnieje, zdjąć z ognia i dodać kawałki ryby (bez skóry i ości).

Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, rozwałkować na kształt formy do tarty (średnica 28 cm). Ciastem wykleić spód i boki foremki (wcześniej wysmarować masłem i wysypać bułką tartą).

Na ciasto wyłożyć farsz. Wyrównać. Posypać startym serem. Ułożyć plastry pomidora. Posypać kaparami.

Piec przez 20-25 minut w temp. 200 st. C. Podawać na ciepło lub na zimno.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 243
Ewa gotuje - odc. nr 243

Tym razem Ewa zaprosi na potrawy z dodatkiem oliwek. Zacznie od szybkiej...

 

Podobne przepisy

Sztuka mięsa inaczej

Ugotować bulion. Mięso wyjąć, pokroić na plastry i z obu stron dokładnie posmarować m ...

Filet z pstrąga w cieście piwnym

Fish and chips po zawojsku;-)

Roladki wołowe z rusztu

Nowy pomysł na stek;-)

Frytki z marchewki

Z piekarnika!

Wróć do listy przepisów