/ Przepisy / Tort hiszpański

Opis przygotowania

Z cukru odsypać 1/4, resztę wsypać do garnka, zalać wodą, postawić na ogniu, aż się rozpuści i powstanie syrop. Ubić białka i stopniowo, cały czas ubijając, dosypywać odsypany wcześniej cukier, aż powstanie sztywna piana. Stopniowo dodawać wrzący syrop, nadal intensywnie ubijając.

Na trzy wyłożone papierem spody form tortowych rękawem cukierniczym nakładać spiralnie krem, aż dno będzie całkiem zakryte. Włożyć do rozgrzanego do 130 st. C piekarnika i piec przy lekko uchylonych drzwiczkach 50 minut. Wyjąć.

Ubić śmietanę na sztywno, dodać cukier waniliowy. Bezowe placki przełożyć bitą śmietaną i konfiturą (lub dżemem). Na wierzch i boki nałożyć równomiernie bitą śmietanę. Udekorować wiśniami (w sezonie świeżymi owocami).

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 1
Ewa gotuje - odc. nr 1

Pierwszy odcinek programu "Ewa gotuje" będzie utrzymany w stylistyce świątecznej...

 

Podobne przepisy

Ziemniaczki

Masło rozpuścić na patelni. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej.

Kogel-mogel z owocami

Socjalistyczna odpowiedź na zabaglione...

Blamanż migdałowy

Ponoć zajadał się nim Józef Piłsudski...

Ciasto z gruszkami

  Schłodzone gruszki osuszyć na papierowym ręczniczku, przyciąć spody, by prost ...

Wróć do listy przepisów