/ Przepisy / Polędwiczka wieprzowa z serem kozim i oliwkami

Opis przygotowania

Polędwiczkę zamarynować w białym winie z dodatkiem oliwy, soku z pomarańczy, tymianku, rozmaryny oraz pozostałych przypraw.

Zamarynowane mięso pokroić na kawałki. W każdym zrobić otwór – najpierw naciąć nożem, następnie poszerzyć palcem.

Ser kozi wymieszać z suszonymi pomidorkami oraz pokrojonymi oliwkami i tymiankiem. Powstałym farszem nadziać polędwiczki. Przyprawić solą i pieprzem.

Natkę pietruszki oraz mięte drobno posiekać i obtoczyć w nich mięso. Obsmażyć z każdej strony na maśle klarowanym. Następnie szczelnie zawinąć w folię aluminiową i wstawić do piekarnika na 15-20 minut (temp. 180 st. C).

Z buraka wydrążyć kulki. Ugotować w wodzie z dodatkiem octu balsamicznego, octu winnego, liścia laurowego, miodu oraz soli. Ugotowanego buraka lekko podgrzać z dodatkiem miodu, czosnku oraz octu sherry.

Pęczak ugotować w wodzie z dodatkiem soli oraz szafranu. Cebulę szalotkę posiekać i podsmażyć, dodać ugotowany pęczak, odrobinę masła, sól i pieprz.

Ziarna jałowca przełożyć do moździerza. Dorzucić sól i rozgnieść. Dodać musztardę, wino i miód. Wymieszać.

Zrobić sałatkę z filecików z pomarańczy – z dodatkiem oliwek czarnych i czerwonej cebuli. Przyprawić pieprzem czerwonym i świeżym tymiankiem.

Upieczone polędwiczki wyjąć z folii, wyłożyć na talerz. Obok nałożyć pęczak i buraczki wraz z sosem miodowym. Udekorować sałatką z pomarańczy i oliwek. Dodatki można też podać w osobnych naczyniach.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 229
Ewa gotuje - odc. nr 229

W kolejnym odcinku Ewa zaprasza na potrawy inspirowane kuchnią hiszpańską....

 

Podobne przepisy

Roladki z jarmużem i mus z rabarbaru

Schab pokroić na plastry i cienko rozbić...

Podudzia kurczaka z kostką

Wersja klasyczna i w płatkach kukurydzianych...

Roladki z karpia z farszem grzybowym

Wigilijna ryba nieco inaczej...

Polonezy schabowe

Z nadzieniem pieczarkowym...

Wróć do listy przepisów