Polędwiczkę zamarynować w białym winie z dodatkiem oliwy, soku z pomarańczy, tymianku, rozmaryny oraz pozostałych przypraw.
Zamarynowane mięso pokroić na kawałki. W każdym zrobić otwór – najpierw naciąć nożem, następnie poszerzyć palcem.
Ser kozi wymieszać z suszonymi pomidorkami oraz pokrojonymi oliwkami i tymiankiem. Powstałym farszem nadziać polędwiczki. Przyprawić solą i pieprzem.
Natkę pietruszki oraz mięte drobno posiekać i obtoczyć w nich mięso. Obsmażyć z każdej strony na maśle klarowanym. Następnie szczelnie zawinąć w folię aluminiową i wstawić do piekarnika na 15-20 minut (temp. 180 st. C).
Z buraka wydrążyć kulki. Ugotować w wodzie z dodatkiem octu balsamicznego, octu winnego, liścia laurowego, miodu oraz soli. Ugotowanego buraka lekko podgrzać z dodatkiem miodu, czosnku oraz octu sherry.
Pęczak ugotować w wodzie z dodatkiem soli oraz szafranu. Cebulę szalotkę posiekać i podsmażyć, dodać ugotowany pęczak, odrobinę masła, sól i pieprz.
Ziarna jałowca przełożyć do moździerza. Dorzucić sól i rozgnieść. Dodać musztardę, wino i miód. Wymieszać.
Zrobić sałatkę z filecików z pomarańczy – z dodatkiem oliwek czarnych i czerwonej cebuli. Przyprawić pieprzem czerwonym i świeżym tymiankiem.
Upieczone polędwiczki wyjąć z folii, wyłożyć na talerz. Obok nałożyć pęczak i buraczki wraz z sosem miodowym. Udekorować sałatką z pomarańczy i oliwek. Dodatki można też podać w osobnych naczyniach.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W kolejnym odcinku Ewa zaprasza na potrawy inspirowane kuchnią hiszpańską....
Schab pokroić na plastry i cienko rozbić...
Wersja klasyczna i w płatkach kukurydzianych...
Wigilijna ryba nieco inaczej...
Z nadzieniem pieczarkowym...