Nóżki i piersi natrzeć solą z każdej strony. Włożyć do zamykanego pojemnika, przykryć i wstawić do lodówki na 24 godziny.
Po tym czasie wyjąć z lodówki, dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym i włożyć do garnka ze smalcem – skórą do dołu. Mięso powinno być całkowicie zanurzone w tłuszczu.
Gotować pod przykryciem, na bardzo małym ogniu, przez mniej więcej 3 godziny. Od czasu do czasu sprawdzić, czy kaczka nie przywiera do dna.
Po ugotowaniu mięso powinno odchodzić od kości. Jeśli tłuszcz nie przykrywa mięsa, to mniej więcej w połowie gotowania udka trzeba przewrócić na drugą stronę.
Po ugotowaniu tłuszcz zlać i wykorzystać do innej potrawy.
Podawać z domowymi buraczkami ze słoika.
Jeśli zależy nam na chrupiącej skórce, mięso wystarczy zapiec w piekarniku pod grillem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W wigilię Wszystkich Świętych Ewa Wachowicz zaprosi widzów na potrawy z...
Filety podzielić na mniejsze kawałki i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem...
Cukinie umyć i pokroić w plasterki...
Mięso pokroić w średniej wielkości kostkę. Oprószyć mąką i wrzucić do oleju rozgrzane ...
Mięso pokroić na kawałki i lekko rozbić. Przyprawić z obu stron solą i pieprzem...