Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Czosnek i cebulę posiekać. Wszystko razem przesmażyć na oleju (aż cały płyn odparuje).
Z mięsa odciąć końcówki, przepuścić przez maszynkę i połączyć z masą grzybową. Dodać drobno pokrojoną natkę pietruszki. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
Polędwiczkę przyprawić solą. Obsmażyć na patelni na mocno rozgrzanym smalcu. Przełożyć na deskę, by mięso odpoczęło.
Na dość dużym kawałku folii spożywczej ułożyć plastry boczku – tak, by zachodziły na siebie. Na boczek nałożyć farsz grzybowy, na grzyby dać obsmażoną polędwiczkę wieprzową i bardzo szczelnie zawinąć – za pomocą folii. Boki zakręcić, całość zrolować tak, by powstał duży „cukierek”. Wstawić do lodówki na mniej więcej 2 godziny.
Schłodzoną polędwiczkę rozwinąć z folii i przełożyć na ciasto francuskie. Zawinąć (złożenie powinno wypaść na spodzie). Końce skleić. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Posmarować roztrzepanym żółtkiem.
Wstawić na 20-30 minut do piekarnika, nagrzanego do 180 st. C.
Po upieczeniu odstawić na 10 minut. Podawaj pokrojone w plastry. Polędwiczka powinna być lekko różowa w środku.
Wieprzowinę podawać z sałatą z sosem winegret.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem Ewa zrobi pikantną zupę pieczarkową, zapiekaną pod ciastem francuskim....
Wrzątek posolić, wlać łyżkę oliwy. Wrzucić spaghetti i ugotować al dente - czas spraw ...
Receptura z "Wilczej Jamy" w Bieszczadach;-)
Na dno gęsiarki wlać olej (może być rzepakowy), ułożyć plastry słoniny, na niej 3-4 s ...
Rosół podgrzać w rondelku, dodać masło i podgrzewać do chwili, aż tłuszcz się rozpuśc ...