W kolejnym odcinku Ewa zaprosi na potrawy tradycyjnej kuchni polskiej. Zrobi domowy chleb na zakwasie oraz bigos na kiszonej, czerwonej kapuście. Przy okazji dowiemy się, że do pieczenia domowego chleba należy zabrać się 4, a nawet 5 dni wcześniej, bowiem tyle czasu zajmuje zrobienie zakwasu żytniego. Nie jest to trudne, lecz wymaga cierpliwości. Na deser Ewa upiecze ucierane ciasto cytrynowe.
Zakwas można przechowywać w lodówce. Trzeba jednak pamiętać, by wyjąć go z chłodu na minimum 2 godziny przed zrobieniem ciasta...
Do pieczenia domowego chleba należy zabrać się 4, a nawet 5 dni wcześniej, bowiem tyle czasu zajmuje zrobienie zakwasu żytniego.
Bigos - też mi coś... Tyle tylko, że ten jest niezwykły, bo na czerwonej kapuście kiszonej!
Bardzo proste w przygotowaniu. Świetnie smakuje ze szklanką zimnego mleka...