Sałatę porwać na talerz (oprócz rzymskiej). Dodać przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i filety z pomarańczy.
Filety z pstrąga naciąć na krzyż od strony skóry. Usmażyć z jednej strony na oleju. Pod koniec smażenia na patelnię wrzucić masło. Na kilka ostatnich sekund przewrócić rybę skórą do góry. Przełożyć na drugi talerz.
Na patelnię po smażeniu ryby wlać sok z pomarańczy i ocet winny. Wymieszać. Wrzucić kilka liści sałaty rzymskiej, podgrzewać aż zmieknie.
Sałatę rzymską wyłożyć na talerz z pozostałymi sałatami, pomidorkami oraz filetami z pomarańczy. Polać sosem z patelni. Na wierzchu położyć usmażonego pstrąga. Podawać od razu.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem fascynacja lekką kuchnią śródziemnomorską! Ewa przyrządzi szybki...
Polędwiczkę zamarynować w białym winie z dodatkiem oliwy, soku z pomarańczy, tymianku, rozmaryny oraz pozostałych przypraw...
Grzyby w cieście naleśnikowym...
Rybę dokładnie umyć. Ułożyć w zamykanym pojemniku...
Inspirowane greckimi dolmades...