Dynię rozkroić, usunąć pestki. Odciąć kilogramowy kawałek, obrać ze skóry, pokroić w kostkę i dodać do garnka z bulionem. Cebulę posiekać i podsmażyć na maśle.
Gdy się zeszkli dodać pokrojony w kostkę czosnek. Przesmażyć i przełożyć do zupy. Odrobiną wody „wymyć smak” z patelni, przelać do garnka z zupą. Gotować ok. ½ godziny. Zmiksować. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zabielić śmietaną zahartowaną odrobiną gorącego kremu.
Na talerzu posypać chrupiącymi pestkami. Całość kolorystycznie i smakowo zwieńczyć kilkoma kroplami oleju z pestek dyni - jest bardzo ciemny, w smaku i aromacie orzechowy (jeśli nie uda się go kupić, to w zamian proponuję dać oliwę).
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Przed dniem Wszystkich Świętych i tuż przed Halloween gospodyni tego programu,...
Z ryżem i pulpetem;-)
Smaczny krem w wersji wege;-)
Mięso pokroić w cienkie paski. Pory w zapałkę. Imbir posiekać...
Wodę zagotować z przyprawami. Pod koniec wlać ocet. Wystudzić. Śledzie pokroić na mni ...