Warzywa obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć w garnku na maśle. Dorzucić posiekany czosnek. Po chwili zalać wodą (ok. 1 ½ l). Przyprawić liściem laurowym i kminkiem. Dorzucić pokrojone w paseczki namoczone grzyby, jak też wlać wodę. Posolić. Przykryć i gotować do miękkości.
Słoninę pokroić w kostkę i wysmażyć na patelni. Gdy powstaną skwarki wsypać mąkę i zrobić zasmażkę. Rozprowadzić odrobiną gorącej zupy (1-2 chochle), przelać do garnka i zagotować.
Podawać z tłuczonymi ziemniakami, posiekaną natką pietruszki oraz listkami mięty. Doprawić do smaku świeżo zmielonym pieprzem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Choć tym razem gotowanie zacznie się od góralskiej zoproski, czyli wywodzącej...
Z bitą śmietaną;-)
Bez glutenu!
Na wywarze jarzynowym;-)
Kromki chleba pokruszyć na małe kawałki (bez skórki) do miski i zalać wodą. Pomid ...