Pomidory ułożyć w naczyniu żaroodpornym, dodać pokrojoną na kawałki cebulę oraz czosnek. Skropić oliwą. Zapiec w piekarniku - 180 st. C, 15-20 minut.
Przełożyć do miksera - wraz z sokiem powstałym podczas pieczenia. Dodać pomidory z puszki oraz sok świeżo wyciśnięty z pomarańczy. Wszystko zmiksować. W razie potrzeby podgrzać. Można posłodzić do smaku cukrem brązowym. Dodać szczyptę soli.
Podawać udekorowane kleksem śmietany i listkiem bazylii.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem fascynacja lekką kuchnią śródziemnomorską! Ewa przyrządzi szybki...
Ziemniaczany przysmak z francuskiego kurortu...
Dynię przekroić na pół, wydrążyć, pokroić na ósemki. Ułożyć na blasze...
Oliwki przelać ze słoika na sito, przełożyć do garnka i zalać bulionem. Dodać ząbek c ...
Zupa gulaszowa z Warmii i Mazur;-)