Oliwki przelać ze słoika na sito, przełożyć do garnka i zalać bulionem. Dodać ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę i gotować ok. 20 minut - do miękkości. Dodać serek mascarpone, dolać wodę (ok. 1 l) i zmiksować na gładki krem.
Płaty ciasta francuskiego rozmrozić. Jajko wybić do miseczki, roztrzepać widelcem i pędzelkiem posmarować każdy kawałek ciasta. Posypać serem startym na drobnej tarce (zamiast sera można dać kminek lub gruboziarnistą sól). Następnie pokroić na paski o szerokości ok. 1 cm i długości mniej więcej palca.
Ułożyć na blasze wysmarowanej masłem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i upiec na złoty kolor (10-15 minut).
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W kolejnym odcinku swojego autorskiego magazynu kulinarnego Ewa Wachowicz...
Buraki obrać i pokroić na kawałki, zalać letnią, wcześniej przegotowaną wodą, dodać k ...
Innymi słowy wariacja nt. fasoli ze śliwkami...
Najlepiej smakuje z... ziemniakami!
Mięso pokroić w cienkie paski. Pory w zapałkę. Imbir posiekać...