/ Przepisy / Zupa ogórkowa

Opis przygotowania

Marchewki, pietruszkę i selera pokroić na kawałki, pora obrać z wierzchnich liści, cebulę z łupin. Jarzyny dobrze wypłukać pod bieżącą wodą, przełożyć do garnka, przesmażyć na maśle, zalać wodą.

Dodać liść laurowy i lubczyk (by zioła nie pływały w ogórkowej, wsypać je do papierowej torebki służącej do parzenia liściastej herbaty). Gotować mniej więcej 1 godzinę (w szybkowarze 10-15 minut). Torebkę z lubczykiem wyjąć, warzywa przecedzić na sicie - dobrze odcisnąć, by oddały cały smak.

Ogórki obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę (można je też zetrzeć na tarce o grubych oczkach), po czym podsmażyć na patelni na maśle - ok. 5 minut, na wolnym ogniu. Ogórki dodać do wywaru, a wodę spod ogórków wlać na patelnię, wymyć cały smak i dodać do zupy. Śmietanę zahartować odrobiną gorącego płynu i dolać do garnka.

Całość gotować jeszcze ok. 5 minut na małym ogniu. Na samym końcu wrzucić ugotowane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz posiekany koperek. Ziemniaki przyrządzić osobno, gdyż w kwaśnej zupie gotowałyby się bardzo długo. Pokrojone w kostkę kartofle można też wrzucić do wywaru jarzynowego - jak zmiękną, dodać ogórki i wodę z kiszenia.

Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 16
Ewa gotuje - odc. nr 16

W tym wydaniu swojego autorskiego programu kulinarnego Ewa Wachowicz ugotuje...

 

Podobne przepisy

Zupa kalafiorowa z mascarpone

Najlepsza jest z młodych warzyw!

Parzybroda z chorizo

Kapuśniak na hiszpańską nutę;-)

Zupa truskawkowa

Truskawki umyć, usunąć szypułki...

Brokułowy krem z migdałami i bryndzą

Brokuły umyć, różyczki odciąć. Łodygi obrać ze skórki i pokroić na kawałki. Wrzucić d ...

Wróć do listy przepisów