Cebulę posiekać w drobną kostkę i podsmażyć na oliwie. Mięso pokroić w dość dużą kostkę, obsmażyć ze wszystkich stron - na oliwie, w garnku o grubym dnie. Dodać masło i mąkę, wymieszać. Stopniowo dolać bulion, wodę i wino. Przykryć i zagotować.
Doprawić solą i pieprzem. Dodać tymianek, liście laurowe i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dorzucić łodygę selera naciowego i marchew (pokrojone na kawałki). Dodać usmażoną cebulę i groszek. Przykryć i gotować do miękkości.
Podawać z makaronem penne, posypane natką pietruszki.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Wołowina po toskańsku i cantuccini. Pani Ewa przygotuje wołowinę w sosie...
Zacząć od przygotowania solnej kołderki. Białka oddzielić od żółtek i lekko rozbić w ...
Seler zetrzeć na tarce jarzynowej...
Ziemniaki obrać i pokroić w 2-3 cm talarki. Cebulę drobno posiekać i lekko zrumienić ...
Ziarna kolendry rozgnieść w moździerzu. Skórkę na kaczych piersiach naciąć...