Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno (można dać szczyptę soli) i utrwalić cukrem oraz cukrem waniliowym. Dodać żółtka, wymieszać.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wsypać do piany, dodać oliwę lub olej i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Gdy masa zrobi się gładka, wyłożyć ją na dużą tortownicę (średnica 28 cm), wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą. Piec w temp. 180 st. C na złoty kolor (przez około 30 minut).
Zagotować 1/2 l wody, wsypać 3 galaretki, wymieszać. Gdy przestygną, połączyć z jogurtami i mieszać tak długo, aż powstanie gładka masa.
Biszkopt przeciąć na pół. Przełożyć częścią masy. Na wierzch nałożyć resztę masy i owoce, zalać tężejącą galaretką rozpuszczoną w 1/2 l wody. Schłodzić w lodówce.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W kolejnym odcinku „Ewa gotuje” autorka programu zrobi bakłażany,...
Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli. Utrwalić cukrem...
Do białek dodać szczyptę soli, ubić pianę, pod koniec ubijania utrwalić cukrem. Dodać ...
Składniki zmiksować. Ciasto wlać do wysmarowanej masłem tortownicy (średnica 26 cm). ...
Mąkę wysiekać z masłem. Drożdże rozetrzeć z cukrem i śmietaną, dodać jajka i sól, zar ...