Topinambur obrać, pokroić na krążki o grubości ok. 1 1/2 cm. Ugotować al dente. Przed podaniem usmażyć na klarowanym maśle na złoty kolor.
Cukinie pokroić na paseczki na mandolinie. Fenkuł pokroić w drobną kostkę. Przyprawić i wszystko razem przesmażyć na klarowanym maśle.
Z grejpfruta wykroić filety, rozdrobnić, lekko posolić, dolać oliwę, dodać drobno posiekaną świeżą kolendrę.
Z sandacza wykroić filety, przyprawić solą i pieprzem, natrzeć oliwą i odstawić na 10 minut. Usmażyć z obu stron na klarowanym maśle - najpierw przez 3-4 minuty skórą do dołu, następnie obrócić i dosmażyć. Masło można aromatyzować tymiankiem lub czosnkiem. Rybę można też ugotować na parze.
Cukinię z fenkułem przełożyć na talerz, nałożyć 2-3 filety z sandacza, dookoła ułożyć topinambur. Udekorować sosem z grejpfruta i kwiatami.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W tym odcinku sandacz z cukinią i piramida limonkowa na deser
Wstążki z cukinii w klasycznym sosie z pomidorów.
I czosnkiem niedźwiedzim;-)
Podana z zielonym purée!
Opcja wege!