Filety pokroić na kawałki. Przyprawić solą i pieprzem. Skropić sokiem z cytryny i odstawić.
Cebulę pokroić w piórka, czosnek posiekać. Warzywa korzeniowe zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wszystko podsmażyć na patelni na maśle. Zalać wywarem. Przyprawić zielem angielskim, liściem laurowym, curry, pieprzem ziołowym i solą. Gdy wywar lekko odparuje wlać przecier i wymieszać.
Zamarynowaną rybę obtoczyć w mącę i usmażyć na mocno rozgrzanym maśle.
Do warzywnego farszu dorzucić kawałki ananasa i wlać trochę zalewy. Połowę jarzyn nałożyć do naczynia żaroodpornego. Ułożyć usmażoną rybę i resztę duszonych warzyw.
Przykryć i zapiekać przez 20 minut w temp. 180 st. C.
Przed podaniem udekorować plasterkami cytryny i sałatą.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Choć do Wigilii został dokładnie tydzień, to już w weekend poprzedzający...
Pstrąg i halibut!
Ryba z samego serca Ojcowskiego Parku Narodowego;-)
Sprawioną tuszkę przyprawić wewnątrz solą i pieprzem...
Zupa irlandzkich marynarzy;-)