/ Przepisy / Dorsz w warzywach z ananasem

Opis przygotowania

Filety pokroić na kawałki. Przyprawić solą i pieprzem. Skropić sokiem z cytryny i odstawić.

Cebulę pokroić w piórka, czosnek posiekać. Warzywa korzeniowe zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wszystko podsmażyć na patelni na maśle. Zalać wywarem. Przyprawić zielem angielskim, liściem laurowym, curry, pieprzem ziołowym i solą. Gdy wywar lekko odparuje wlać przecier i wymieszać.

Zamarynowaną rybę obtoczyć w mącę i usmażyć na mocno rozgrzanym maśle.

Do warzywnego farszu dorzucić kawałki ananasa i wlać trochę zalewy. Połowę jarzyn nałożyć do naczynia żaroodpornego. Ułożyć usmażoną rybę i resztę duszonych warzyw.

Przykryć i zapiekać przez 20 minut w temp. 180 st. C.

Przed podaniem udekorować plasterkami cytryny i sałatą.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 470
Ewa gotuje - odc. nr 470

Choć do Wigilii został dokładnie tydzień, to już w weekend poprzedzający...

 

Podobne przepisy

Lohikeitto, czyli fińska zupa rybna

Z łososiem i pstrągiem zawojskim!

Dorsz na bloku solnym

Filety podzielić na mniejsze kawałki i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem...

Wędzony łosoś i halibut

Ryby z domowej wędzarni!

Roladki z pstrąga

Inspirowane... roladą śląską!

Wróć do listy przepisów