Mięso pokroić w plastry, przykryć folią i lekko rozbić. Z obu stron przyprawić solą i pieprzem.
Jajka wybić do miski. Wlać mleko, wsypać mąkę i zmiksować. W tak przygotowanym cieście zanurzać kotlety i od razu smażyć z obu stron na mocno rozgrzanym maśle. Przed podaniem odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych.
Ziemniaki obrać i pokroić w średniej wielkości kostkę. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Skropić oliwą. Posypać ziołami prowansalskimi, papryką i solą. Dorzucić czosnek, wymieszać i na ½ godziny wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.
Ogórki obrać i pokroić lub poszatkować. Przyprawić solą. Posłodzić, zakwasić sokiem z cytryny, dodać posiekany koperek i wymieszać. Podawać z oliwą lub śmietaną.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Choć czosnek niedźwiedzi jest pod częściową ochroną i rosnącego dziko zrywać...
Wyjątkowo chrupiący!
Nóżki i piersi natrzeć solą z każdej strony. Włożyć do zamykanego pojemnika...
Rodzynki zalać białym winem lub wodą. Odstawić, by napęczniały. Solidny kawał indycze ...
Cebulę obrać i pokroić w talarki, ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego...