/ Przepisy / Pstrąg pod kartoflem

Opis przygotowania

Pstrąga wypatroszyć, odciąć ogon i głowę - tuż za skrzelami. Naciąć na grzbiecie (wzdłuż kręgosłupa) i delikatnie odkroić filety. Usunąć resztę ości - przyda się duża pęseta. Odciąć skórę. Przyprawić solą z obu stron. Odstawić.

Przygotować szpinak. Na patelni roztopić masło. Czosnek pokroić w plastry, wrzucić na patelnię i przesmażyć (ale nie rumienić). Wkruszyć ser, rozpuścić. Dodać rozmrożony i odciśnięty z nadmiaru wody szpinak. Podgrzać. Zalać śmietanką. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Odparować. Przed podaniem dodać posiekane orzechy (wcześniej warto uprażyć je w piekarniku - 10 minut, 200 st. C).

Ziemniaka obrać, pokroić na cienkie plastry, następnie w julienne (czyli zapałkę - w tym wypadku bardzo cienką). Przełożyć do miski, wymieszać z odrobiną mąki kartoflanej.

Filety z pstrąga pokroić na 2-3 kawałki. Na każdy nałożyć julienne z mąką (tam, gdzie wcześniej znajdowała się skóra). Usmażyć na maśle z obu stron, zaczynając od strony z ziemniakiem.

Na płytki talerz nałożyć porcję szpinaku i kawałek ryby pod kartoflem.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 176
Ewa gotuje - odc. nr 176

Święta zbliżają się wielkimi krokami, dlatego Ewa Wachowicz już dziś proponuje...

 

Podobne przepisy

Wigilijny karp

Sprawionego karpia podzielić na dzwonka. Włożyć do miski, przełożyć cebulą, odstawić ...

Warzywa na parze

Warzywa podzielić na mniejsze kawałki i ugotować na parze...

Łosoś w parze z soczewicą

Szybko i bardzo dietetycznie;-)

Schab w sezamowej panierce

Mięso oczyścić z błon. W środku zrobić otwór i włożyć do niego śliwki...

Wróć do listy przepisów