Kapustę kiszoną odcisnąć (sok zachować, może się przydać do dokwaszenia bigosu), posiekać, zalać połową rosołu, dodać golonkę, liście laurowe, ziele angielskie i ziarna jałowca, po czym gotować do miękkości.
Białą kapustę posiekać, zalać wodą i gotować ok. 10 minut. Wodę odlać. Na patelni na oliwie podsmażyć posiekaną cebulę. Jak się zezłoci, dodać ją do białej kapusty wraz z namoczonymi w wodzie suszonymi grzybami (trzeba je posiekać w paseczki) i wodą, w której się moczyły. Gotować do miękkości.
Ugotowane kapusty połączyć. Dolać resztę rosołu wraz z koncentratem pomidorowym. Ugotowaną golonkę obrać ze skóry, mięso pokroić i dodać do kapusty. Pieczenie, wędliny, boczek, drób i - jeśli tylko mamy - dziczyznę pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni i dodać do garnka.
Doprawić sporą ilością pieprzu i soli. Wszystko gotować na wolnym ogniu ok. 1 godziny. Pod koniec dolać czerwone wino. Jeśli bigos jest mało kwaśny, doprawić pozostawionym sokiem z kiszonej kapusty.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Drugi odcinek tego autorskiego programu kulinarnego będzie utrzymany w...
Pod beszamelem...
Mięso pokroić w kostkę. Podsmażyć na mocno rozgrzanym oleju kokosowym...
Idealne na wege obiad!
Smażony i zapiekany;-)