Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wlać oliwę. Białka ubić na sztywną pianę, po czym delikatnie, drewnianą łyżką, wmieszać do masy żółtkowej. Formę wysmarować masłem, wysypać bułką, wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do foremki, wyrównać. Piec 30 minut w temperaturze 180 st. C.
Biszkopt przestudzić, podzielić na dwie części. Oba placki nasączyć amaretto z odrobiną wody (2 łyżki).
Śmietanę dobrze ubić z cukrem pudrem. Do żelatyny wlać kilka łyżek gorącej wody, rozpuścić w naczyniu z wrzątkiem (tzw. gorąca kąpiel) i dodać do ubitej śmietany. Ubijając dalej dodać kawę cappuccino.
Na spodni placek nałożyć masę (zostawić nieco na rant i do dekoracji). Przykryć drugim plackiem. Brzeg posmarować masą. Na wierzch dać dżem. Z reszty masy zrobić rozetki.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Począwszy od tego odcinka Ewa Wachowicz będzie zapraszać do swojego programu...
Składniki zmiksować. Ciasto wlać do wysmarowanej masłem tortownicy (średnica 26 cm). ...
Z myślą o zbliżających się świętach...
W foremkach na babeczki...
Znakomity na wszelkiego rodzaju domowe święta!