/ Przepisy / Kurze udka w glazurze

Opis przygotowania

Na patelni roztopić masło, dolać sos sojowy i miód. Włożyć kurze udka (wcześniej umyte i osuszone). Przykryć i dusić na wolnym ogniu do miękkości (co trwa ok. pół godziny). Ważne, by w trakcie duszenia często obracać mięso, aby z obu stron równomiernie pokryło się glazurą.

W tym czasie ugotować ryż na sypko. W garnku rozpuścić łyżkę masła i wrzucić szklankę ryżu. Gdy ziarenka zrobią się szkliste, zalać dwiema szklankami wody, posolić do smaku i gotować na małym ogniu ok. 20 minut (do miękkości).

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 101
Ewa gotuje - odc. nr 101

W tym odcinku Ewa Wachowicz przygotuje kurze udka w glazurze z miodu i...

 

Podobne przepisy

Dorsz na parze

W garnku przygotować aromatyczną kąpiel wodną – do wrzątku wrzucić liście laurowe, ziele angielskie, pęczek koperku i kilka plasterków cytryny...

Papryka faszerowana fetą

Dla wegetarian;-)

Kotlety indycze w fistaszkach

Indyk w orzechowej panierce;-)

Indyk dla dzieciaka

Mięso pokroić na zgrabne paseczki. Przyprawić solą i pieprzem. Podzielić na dwie poło ...

Wróć do listy przepisów