/ Przepisy / Lasagna ziemniaczana z łososiem

Opis przygotowania

Marchewki, pietruszkę i seler pokroić w zapałkę, cebulę w cienkie półplasterki. Na rozgrzane masło wrzucić warzywa twarde i czosnek. Podsmażyć. Następnie dodać cebulę i smażyć dalej, mieszając od czasu do czasu. Podlać wrzątkiem (wystarczy 1 szklanka) i dusić pod przykryciem przez kilka minut. Uwaga: warzywa powinny pozostać jędrne.

Przyprawić solą, pieprzem, pieprzem cayenne, mielonym imbirem, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Wlać śmietanę, zahartowaną uprzednio gorącym płynem, dodać musztardę i gotować, aż sos się zredukuje. Dodać sok z limonki i cukier. Wyłączyć gaz i wrzucić drobno pokrojony koperek.

Ziemniaki obrać (najlepsze są sałatkowe). Gotować we wrzątku 10-15 minut. Lekko wystudzić i pokroić na plastry o grubości ok. 1 cm.

Na dnie naczynia żaroodpornego (lub brytfanki) rozsmarować odrobinę sosu warzywnego. Ułożyć plastry ziemniaków - na „dachówkę". Następnie nałożyć połowę sosu, na sos plastry łososia (niezbyt grube, skropione sokiem z limonki), na łososia resztę ziemniaków, na ziemniaki pozostały sos. Na wierzch można dać kawałeczki masła.

Lasagne włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 st. C na ok. 15 minut. Po tym czasie zwiększyć temperaturę do 210 st. C i piec przez 5-7 minut.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 100
Ewa gotuje - odc. nr 100

W setnym, jubileuszowym odcinku „Ewa gotuje” wariacje nt. kartofli....

 

Podobne przepisy

Zapiekanka po szwedzku

Z kurczakiem i sosem curry;-)

Kotleciki ziemniaczane

Sznycelki z kartofla;-)

Bakłażany pod parmezanem

Włoski klasyk - bakłażany zapiekane z sosem pomidorowym, mozzarellą i parmezanem.

Schab na ostro

Mocno paprykowy!

Wróć do listy przepisów