
Jajka, cukier, sól i mleko wymieszać. Dodać mąkę, zmiksować. Dolać wodę i zmiksować na gładkie ciasto. Odstawić na 20-30 minut, by było elastyczne. Smażyć na teflonowej patelni - z obu stron, na jasny kolor (do smażenia najlepsze jest sklarowane masło).
Kapustę podzielić na ćwiartki, usunąć głąb, gotować we wrzątku kilka minut - aż zmięknie, ale pozostanie „al dente". Odcedzić na sicie. Przepuścić przez maszynkę do mięsa lub drobno posiekać. Cebulę zeszklić na maśle, dodać pokrojone w kostkę grzyby (namoczyć dzień wcześniej) i kapustę. Przesmażyć.
Doprawić solą i dużą ilością pieprzu. Jeżeli farsz jest zbyt suchy, podlać wodą z grzybów. Uwaga: nie dodawać wody z kapusty, bo jest gorzka.
Na usmażone ciasto nałożyć farsz, złożyć krokiety, obtoczyć w rozmąconym jajku i bułce tartej. Usmażyć w oleju ryżowym lub arachidowym.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W kolejnym odcinku swojego autorskiego programu Ewa Wachowicz przyrządzi...
Rybka pokłócona z twarożkiem...
Wzmacnia odporność organizmu!
Ziemniaki ugotować w mundurkach, wystudzić, obrać i pokroić w kostkę...
Jajka ugotować, obrać, przekroić na pół. Żółtka wyjąć, przetrzeć przez sito razem z t ...