/ Przepisy / Krokiety z kapustą i grzybami

Opis przygotowania

Jajka, cukier, sól i mleko wymieszać. Dodać mąkę, zmiksować. Dolać wodę i zmiksować na gładkie ciasto. Odstawić na 20-30 minut, by było elastyczne. Smażyć na teflonowej patelni - z obu stron, na jasny kolor (do smażenia najlepsze jest sklarowane masło).

Kapustę podzielić na ćwiartki, usunąć głąb, gotować we wrzątku kilka minut - aż zmięknie, ale pozostanie „al dente". Odcedzić na sicie. Przepuścić przez maszynkę do mięsa lub drobno posiekać. Cebulę zeszklić na maśle, dodać pokrojone w kostkę grzyby (namoczyć dzień wcześniej) i kapustę. Przesmażyć.

Doprawić solą i dużą ilością pieprzu. Jeżeli farsz jest zbyt suchy, podlać wodą z grzybów. Uwaga: nie dodawać wody z kapusty, bo jest gorzka.

Na usmażone ciasto nałożyć farsz, złożyć krokiety, obtoczyć w rozmąconym jajku i bułce tartej. Usmażyć w oleju ryżowym lub arachidowym.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 83
Ewa gotuje - odc. nr 83

W kolejnym odcinku swojego autorskiego programu Ewa Wachowicz przyrządzi...

 

Podobne przepisy

Zapiekanka warzywna z jajem

Jajecznica inaczej...

Śledzie po grecku

Śledzie wyjąć z kubełka, przełożyć na sito. Jeśli są bardzo słone, włożyć je do zimne ...

Tatar z dorsza i awokado

Befsztyk tatarski z... ryby!

Wróć do listy przepisów