/ Przepisy / Koszyczki

Opis przygotowania

Ma stolnicę przesiać mąkę, dodać masło i wysiekać. Zrobić dołeczek, dodać żółtka i śmietanę. Zarobić ciasto. Gdy jest już gładkie, uformować 30 kulek wielkości orzecha włoskiego. Umieścić je na deseczce i włożyć do lodówki na godzinę. Po schłodzeniu wyjąć i zostawić na 15-20 minut, by zmiękły.

Każdą kulkę rozgnieść lekko dłonią i rozwałkować (placuszki powinny być cieniutkie jak ciasto filo). Białka ubić na sztywno. Utrwalić cukrem wymieszanym z cukrem waniliowym.

Orzechy włoskie zemleć i dodać do piany. Delikatnie wymieszać drewnianą łyżką, aby piana nie opadła. Na każdy krążek nałożyć nadzienie orzechowe. Brzegi zlepić ze sobą - tak, by otrzymać „sakiewkę”.

Upiec na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180 st. C (20-25 minut). Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 64
Ewa gotuje - odc. nr 64

W kolejnym odcinku swojego autorskiego programu Ewa Wachowicz sięgnie po...

 

Podobne przepisy

Placek jabłkowo-gruszkowy

Mąkę wymieszać z sodą, proszkiem do pieczenia, kakao i cynamonem. Jajka utrzeć z cukr ...

Szyszki

Krówki i masło roztopić, dodać kakao i miód. Po lekkim ostudzeniu wsypać ryż i formow ...

Ciasteczka francuskie z borówkami

Ciasto francuskie rozwinąć i pokroić na 15 kwadratów tej samej wielkości. Ułożyć w tr ...

Ensaimada

Robiony na smalcu przysmak z Majorki!

Wróć do listy przepisów