
Wyszorowane ziemniaki ugotować w mundurkach. Obrać i przecisnąć przez praskę. Wystudzić. Na stolnicę wysypać 200 g mąki, dodać ziemniaki, jajka i szczyptę soli. Zagnieść ciasto, podsypując resztą mąki.
Z kawałka ciasta formować wałeczki o średnicy ok. 2 cm, lekko spłaszczyć i pokroić na ukośne kawałki o długości ok. 4 cm. Ugotować w osolonym wrzątku z dodatkiem masła. Kopytka robią się bardzo szybko, gdy wypłyną - są gotowe (wystarczy je odcedzić).
Podawać z roztopionym masłem (w wersji dietetycznej rezygnujemy z tłuszczu).
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem Ewa Wachowicz odwiedzi Uniwersytecki Szpital Dziecięcy w Krakowie...
Mięso pokroić na „paluszki”. Przyprawić solą i pieprzem. Białka ubić ze s ...
Grzyby namoczyć w wodzie (najlepiej przez całą noc). Kapustę kiszoną odcedzić. Przesi ...
Wariacja na temat sałatki greckiej - w wydaniu Ewy z lodową i serem kozim!
Śliwki przełożyć na sito i przelać wodą (po to, by usunąć nadmiar dymnego posmaku z w ...