Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Makowiec z jabłkami

Opis przygotowania

Mak zmielić. Zalać mlekiem i na wolnym ogniu gotować przez ½ godziny mieszając od czasu do czasu.

Miękkie masło utrzeć w misce. Wsypać cukier puder i ucierać dalej. Dodać cukier ze skórka pomarańczową. Zmiksować. Po jednym dodać żółtka. Zmiksować. Stopniowo dodać wystudzony mak. Wymieszać. Dodać proszek do pieczenia, kaszę mannę i miód. Ponownie zmiksować. Dodać jabłka starte na tarce o dużych oczkach (wcześniej odcisnąć z nadmiaru soku). Wymieszać. Wrzucić bakalie (śliwki, migdały i orzechy posiekać).

Białka posolić i ubić. Pianę delikatnie przełożyć do ciasta i ostrożnie wymieszać.

Przełożyć do formy (36x24 cm, dno wyścielone papierem do pieczenia, boki wysmarowane masłem i wysypane bułką tartą).

Piec przez godzinę w temp. 180 st. C.

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Wlać śmietankę. Wymieszać. Polewą pokryć wystudzony makowiec. Na brzegach ułożyć bakalie.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 560
Ewa gotuje - odc. nr 560

Kulinarna wędrówka po kuchniach świata? Proszę bardzo. Gotowanie w tym...

 

Podobne przepisy

Muffiny wytrawne

Lekko pikantne;-)

Ciasto śliwkowo-gruszkowe

W rondlu o szerokim dnie ułożyć wydrylowane śliwki. Zalać wodą z cukrem, postawić na ...

Lekki tort truskawkowy

Owoce umyć i wyłożyć na papierowe ręczniki, by ociekły. Żelatynę zalać gorącą wodą. O ...

Tort bezowy z bitą śmietaną i owocami

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli...

Wróć do listy przepisów