Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Tort pistacjowy z ciastem kataifi

Opis przygotowania

Z podanych składników upiec ciasto (w tortownicy 24 cm). Wystudzić i przeciąć

wzdłuż na pół, by uzyskać dwa mniej więcej takie same krążki.

Ciasto kataifi lekko rozplątać, przełożyć do miski i polać roztopionym masłem.

Wymieszać. Do tortownicy o średnicy 28 cm włożyć rant tortownicy o 4 cm mniejszej.

Pomiędzy blaszki nałożyć ciasto z masłem. Wstawić na 35 minut do piekarnika

rozgrzanego do 180 st. C. Po upieczeniu wyjąć mniejszą tortownicę a ciasto

wystudzić w formie.

Zrobić masę. Ciasto kataifi drobno pokroić. Przełożyć na patelnię, wlać roztopione

masło i smażyć tak długo, aż zacznie chrupać. Posłodzić miodem. Dodać pastę

pistacjową i tahini. Wlać wodę różaną i wymieszać.

Przygotować drugą masę. Ser dwa razy przepuścić przez maszynkę do mielenia.

Dodać pastę pistacjową i roztopioną w kąpieli wodnej białą czekoladę (lekko

wystudzoną). Zmiksować.

Złożyć tort. Do obręczy z upieczonego kataifi włożyć krążek ciasta czekoladowego.

Nasączyć mocną herbatą z sokiem z cytryny. Nałożyć masę serową. Wyrównać.

Przykryć drugim biszkoptem. Naponczować. Wyłożyć masę z kataifi i równo

rozprowadzić. Wstawić na kilka godzin do lodówki.

Na suchej patelni roztopić cukier. Gdy popłynie wlać śmietankę. Wymieszać. Wsypać

pistacje. Wymieszać i przełożyć na schłodzony tort.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 535
Ewa gotuje - odc. nr 535

W tym odcinku będzie międzynarodowo! Gotowanie zacznie się od bardzo ciekawej zupy...

 

Podobne przepisy

Ciasto dokładnie zważone

Jajka zważyć wraz ze skorupkami. Następnie odważyć dokładnie po tyle samo masła, mąki ...

Puszysty sernik z sosem malinowym

Żółtka utrzeć z cukrem pudrem...

Panettone

Babka po włosku...

Ciasto mleczne

Masło, cukier i mleko zagotować i ostudzić...

Wróć do listy przepisów