Masło roztopić w rondelku. Wsypać drobno zmielone herbatniki. Wymieszać. Przełożyć do tortownicy (średnica 24-25 cm, dno wyścielone papierem do pieczenia). Dobrze ubić i wstawić do lodówki.
Ser przełożyć do miski (jeśli używamy zwykłego sera to należy go 2 razy zmielić). Dodać purée z dyni (dynię Hokkaido wystarczy pozbawić nasion, pokroić na kawałki i upiec w piekarniku). Dolać ekstrakt waniliowy. Posłodzić. Wybić jajka. Przyprawić cynamonem i gałką muszkatołową. Dobrze zmiksować i przełożyć na spód z ciasteczek.
Piec przez 50 minut w temp. 170 st. C (z funkcją pary lub nad miską z wodą). Uchylić drzwiczki i zostawić sernik w środku na kilkanaście minut. Następnie wystudzić i schłodzić w lodówce.
Udekorować bitą śmietaną (np. robiąc rozetki), rodzynkami i świeżą miętą.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Kolejny odcinek zacznie się od niespodzianki. W progi domu Ewy zawitają...
Drożdże rozpuścić w mleku, dodać szczyptę cukru i mąkę - tyle, by rozczyn miał konsys ...
Składniki zmiksować. Ciasto wlać do wysmarowanej masłem tortownicy (średnica 26 cm). ...
Na płatkach owsianych!
Mąkę wymieszać z sodą, proszkiem do pieczenia, kakao i cynamonem. Jajka utrzeć z cukr ...