Ziemniaki obrać i ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić i przecisnąć przez praskę. Dodać śmietankę i ugnieść. Dorzucić posiekany koperek. Wymieszać i ulepić kulki. Włożyć do foremek na muffinki, w środku każdej zrobić wgłębienie.
Przygotować nadzienie. Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić na maśle. Dodać posiekany czosnek. Dorzucić mięso. Podsmażyć. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę. Następnie dorzucić drobno posiekany pomidor (bez skórki). Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać i nałożyć do ziemniaków. Posypać serem startym na grubych oczkach.
Zapiec w piekarniku (20 minut, temp. 180 st. C).
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Kolejny odcinek zacznie się od niespodzianki. W progi domu Ewy zawitają...
Na ciepło lub na zimno - jako domowa wędlina;-)
Z pieczarek, suszonych grzybów i kaszy jaglanej...
Formę żaroodporną (26 cm x 26 cm) wysmarować masłem. Śmietankę wymieszać z mlekiem...
Warzywa podzielić na mniejsze kawałki i ugotować na parze...