/ Przepisy / Gołąbki w liściach winogron

Opis przygotowania

Cebule pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle. Pomidor sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i drobno posiekać.

Do mięsa przecisnąć czosnek. Wybić jajko. Dorzucić pokrojoną miętę. Dodać usmażoną cebulę i bułkę tartą. Przyprawić solą i pieprzem. Dobrze wyrobić.

Farsz nałożyć na liście winogron i zwinąć gołąbki. Ułożyć w naczyniu o grubym dnie (wyścielonym liśćmi). Na wierzch też dać kilka liści. Zalać szklanką rosołu, przykryć i gotować przez godzinę na wolnym ogniu.

Podawać z sosem pieczarkowym. Cebulę posiekać i zeszklić na maśle. Wrzucić pokrojone pieczarki. Usmażyć. Pod koniec dodać posiekany czosnek. Posolić. Przyprawić pieprzem. Zalać śmietaną. Wrzucić posiekany koperek. Wymieszać.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 522
Ewa gotuje - odc. nr 522

Po trzech tygodniach gotowania w Beskidach Ewa wróci do Krakowa i okaże...

 

Podobne przepisy

Dorsz na bloku solnym

Filety podzielić na mniejsze kawałki i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem...

Okoń morski oraz schab z płyty

A do tego sałatka ziemniaczana;-)

Rolada wieprzowa

Schab naciąć wzdłuż ślimakowo - tak, by powstał płat o grubości około 1 i  1/2 c ...

Antrykot z rusztu

Wołowina!

Wróć do listy przepisów