Buraki ugotować, wystudzić, obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej. W garnku rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę oraz buraki. Wlać oliwę i ocet jabłkowy. Posłodzić. Przyprawić zielem angielskim, solą i pieprzem. Wymieszać i przełożyć do wyparzonych słoiczków. Zakręcić i zapasteryzować w naczyniu z wrzątkiem (gotować przez 20 minut pod przykryciem, na dnie garnka umieścić ściereczkę) lub w piekarniku.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Ewa Wachowicz stara się wykorzystywać w kuchni produkty lokalne, od małych,...
Marchewkę poszatkować do miski na szatkownicy do ogórków lub pokroić w cienkie krążki ...
Na patelni rozgrzać masło z oliwą, dodać ocet, miód, pokrojone w kostkę gruszki i pos ...
Znakomity dodatek do kremowych zup i makaronów;-)
Z grillowanym boczkiem;-)