Rodzynki zalać białym winem lub wodą. Odstawić, by napęczniały. Solidny kawał indyczej piersi pokroić w poprzek włókien na centymetrowe plastry. Mięso rozbić tłuczkiem (podobnie jak na schabowe), ewentualnie pokroić na mniejsze porcje. Przyprawić solą i pieprzem. Na każdym kawałku ułożyć nieco rozmarynu i ponownie rozbić - tym razem bardzo lekko, by jedynie wydobyć aromat z przyprawy.
Na patelni rozgrzać olej. Położyć kawałki mięsa z rozmarynem i szybko usmażyć z obu stron na złoty kolor. Przełożyć na podgrzewany półmisek lub włożyć do ciepłego piekarnika.
Na patelnię dać rodzynki w winie. Zmniejszyć płomień, odparować. W tym czasie na drugiej patelni uprażyć płatki migdałów. Gotowy sos przelać na mięso, udekorować płatkami migdałów. Podawać z sałatą lodową.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W tym odcinku indyk z rodzynkami i rozmarynem, sałata lodowa słodko kwaśna,...
Mięso przepuścić przez maszynkę – do miski...
Filety rozmrozić, przyprawić solą, oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i skropić oliwą ...
Kuchnia włoska dla wegetarian!
Na Święto Niepodległości i św. Marcina!