Mąkę przesiać na stolnicę. Zaparzyć, czyli stopniowo wlać gorącą wodę i delikatnie wymieszać nożem (ciasto będzie sprężyste). Gdy powstaną kluchy wybić jajko. Ponownie wymieszać nożem. Posolić. Wlać oliwę. Jeszcze raz wymieszać, następnie rękoma zarobić ciasto. Przykryć miską i zostawić w spokoju na 20 minut.
Ricottę przełożyć do miski. Wsypać starty parmezan. Dorzucić poszarpane listki bazylii. Dodać żółtko. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
Ciasto rozwałkować. Wykroić krążki. Na środek każdego nałożyć farsz. Złożyć na pół i zlepić brzegi.
Ugotować partiami w osolonym wrzątku (bez przykrycia). Minutę po wypłynięciu wyłowić i zahartować w zimnej wodzie. Od razu odcedzić na sicie.
Podawać okraszone palonym masłem. Udekorować listkami bazylii.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Późna wiosna jest doskonałą porą na porządki w spiżarni i przygotowanie...
Filety rozmrozić, zamarynować w soku z cytryny, przyprawić solą i pieprzem. Imbir i ...
Mięso pokroić w kostkę. Podsmażyć na mocno rozgrzanym oleju kokosowym...
W pikantnej marynacie...
Mięso umyć, osuszyć i w razie potrzeby wyczyścić. Następnie podzielić na mniejsze, najlepiej podłużne, kawałki...