Przygotowanie hreczniaków najlepiej zacząć od zrobienia sosu. Na patelni, na maśle, podsmażyć posiekaną w kostkę cebulę. Gdy się zeszkli, wrzucić pokrojone w cienkie plastry pieczarki. Przyprawić solą. Po chwili wlać śmietanę, wymieszać i zostawić na wolnym ogniu, by sos się lekko zredukował.
Kaszę ugotować na sypko i odstawić do wystudzenia. Cebulę pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na maśle. Ser przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa i połączyć z kaszą. Dodać podsmażoną cebulę i posiekaną natkę pietruszki. Wsypać mąkę, wybić jajko, przyprawić solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszać.
Dłonie zwilżyć wodą i zrobić zgrabne kotleciki. Obtoczyć je w bułce tartej i usmażyć na oleju – z obu stron, na złoty kolor. Po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Hreczniaki przełożyć na półmisek, sos przelać do sosjerki, by każdy mógł nałożyć sobie odpowiednią porcję.
Kotleciki można podać z innym sosem, np. pomidorowym. Doskonale smakują też z sosem tatarskim i ogórkiem kiszonym.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem Ewa Wachowicz zaprezentuje przepisy, które mają wspólny składnik...
Na kaszy jaglanej!
Długo pieczona gęsina...
Kieszonka plecionka!
Do mięsa dodać drobno posiekane pomidory, orzeszki pinii (wcześniej warto uprażyć je ...