Ciasteczka zmiksować na „piasek”. Wlać roztopione masło i jeszcze raz zmiksować. Przełożyć do tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia (średnica 24 cm). Ubić tłuczkiem. Wstawić do lodówki na kilka godzin.
Przygotować masę. Ser wrzucić do miksera. Wybić jajka. Dodać cukier, roztopione i przestudzone masło oraz śmietanę. Zmiksować. Dodać pastę pistacjową (2 łyżki zostawić do dekoracji). Wsypać budyń. Uperfumować skórką z limonki. Zmiksować. Wyłożyć na ciasteczkowy spód. Wyrównać.
Piec przez 15 minut w temp. 170 st. C (z funkcją pary lub nad blachą z wodą). Zmniejszyć temp. do 130 stopni i piec przez 45 minut.
Po wystudzeniu pokryć kremem z mascarpone i pistacji (serek wystarczy zmiksować z cukrem i pastą pistacjową).
Udekorować siekanymi pistacjami oraz plasterkami limonki.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Przed nami długi majowy weekend – pora rozpocząć sezon grillowy....
Białka oddzielić od żółtek, ubić sztywną pianę. Pod koniec utrwalić 4 łyżkami cukru p ...
Brzoskwinie pokroić na kawałki. Galaretkę z żelatyną rozpuścić we wrzątku...
Białka oddzielić od żółtek, z białek ubić sztywną pianę. Dodać cukier i cukier wanili ...
Serowe muffinki z sosem wiśniowym...