/ Przepisy / Serownik mazurkowy z suszonymi śliwkami

Opis przygotowania

Mąkę przesiać na stolnicę, dorzucić masło, wsypać połowę cukru i wysiekać. Zagnieść, włożyć do woreczka i schłodzić w lodówce (wystarczy ½ godziny).

Rozwałkować. Przełożyć do formy na tartę (średnica 28 cm, foremka natłuszczona masłem). Wykleić dno i boki. Nakłuć widelcem. Przykryć papierem, obciążyć i piec przez 10 minut w temp. 200 st. C. Następnie dopiec na złoty kolor. Wystudzić.

Żółtka oddzielić od białek. Wsypać resztę cukru i cukier waniliowy. Utrzeć na kogel-mogel. Dodać ser (wcześniej dwukrotnie przepuścić go przez maszynkę do mięsa). Zmiksować.

Białka ubić ze szczyptą soli. Przełożyć do masy żółtkowo-serowej i delikatnie wymieszać.

Namoczone w rumie śliwki odcedzić, pokroić i rozłożyć na cieście. Zalać masą. Upiec na złoty kolor w temp. 190 st. C.

Po wystudzeniu udekorować cukrem pudrem.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 327
Ewa gotuje - odc. nr 327

Odcinek Wielkanocny. Ewa zacznie od zrobienia domowego majonezu –...

 

Podobne przepisy

Czekoladowy mus z awokado i banana

Po ciężkim dniu w pracy...

Ciasto cytrynowe z cukinią

Placek z warzywem i lukrem z limoncello...

Placek gąsienica

Do białek dodać szczyptę soli, ubić pianę, pod koniec ubijania utrwalić cukrem. Dodać ...

Rolada jabłkowa

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodać cukier, wymieszany upr ...

Wróć do listy przepisów