Mąkę przesiać na stolnicę, dorzucić masło, wsypać połowę cukru i wysiekać. Zagnieść, włożyć do woreczka i schłodzić w lodówce (wystarczy ½ godziny).
Rozwałkować. Przełożyć do formy na tartę (średnica 28 cm, foremka natłuszczona masłem). Wykleić dno i boki. Nakłuć widelcem. Przykryć papierem, obciążyć i piec przez 10 minut w temp. 200 st. C. Następnie dopiec na złoty kolor. Wystudzić.
Żółtka oddzielić od białek. Wsypać resztę cukru i cukier waniliowy. Utrzeć na kogel-mogel. Dodać ser (wcześniej dwukrotnie przepuścić go przez maszynkę do mięsa). Zmiksować.
Białka ubić ze szczyptą soli. Przełożyć do masy żółtkowo-serowej i delikatnie wymieszać.
Namoczone w rumie śliwki odcedzić, pokroić i rozłożyć na cieście. Zalać masą. Upiec na złoty kolor w temp. 190 st. C.
Po wystudzeniu udekorować cukrem pudrem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Odcinek Wielkanocny. Ewa zacznie od zrobienia domowego majonezu –...
Cukier zalać w garnku winem i postawić na ogniu. Dodać przyprawy. Powoli odparować po ...
Na patelni roztopić masło, dodać sok z cytryny, miód oraz łyżkę rumu. Podgrzewać, aż ...
Na Wielkanoc obowiązkowa!
Ser zmielić. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w ósemki. Skropić ...