Mąkę wsypać do miski. Dodać drożdże, cukier, sól i zakwas. Dobrze wymieszać. Ostrożnie wlać ciepłą, ale nie gorącą wodę cały czas mieszając. Następnie wyrobić ręką.
Dorzucić pestki dyni, siemię lniane i ziarna słonecznika. Jeszcze raz wyrobić i przełożyć do foremki keksowej (30 cm x 12 cm, blaszka wysmarowana masłem i wysypana mąką). Wyrównać. Wierzch zwilżyć wodą lub mlekiem. Posypać czarnuszką.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 30 st. C. Po 30 minutach podnieść temperaturę do 190 st. i piec przez 50-60 minut.
Po upieczeniu wyjąć z formy i wystudzić na kratce.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Kolejny odcinek pod znakiem grilla. Tym razem Ewa pokaże jak na ruszcie...
Znakomita przyprawa!
Kapustę kiszoną ugotować. Słodką poszatkować, zalać szklanką wody, dodać ziele angiel ...
Znakomita przystawka na wigilijną wieczerzę!
Szpinak umyć i osuszyć. Rozrzucić...