W dużym garnku o grubym dnie rozgrzać oliwę. Cebulę, boczek oraz czosnek posiekać w kostkę, wrzucić na rozgrzaną oliwę, lekko podsmażyć.
Mięso pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni na odrobinie oliwy. Przełożyć do garnka. Przyprawić domową mieszanką przypraw, zielem angielskim, liśćmi laurowymi, ziołami prowansalskimi oraz chili.
Przecier i musztardę rozprowadzić w 100 ml wywaru, dodać do mięsa. Dusić na małym ogniu przez ok. 45 minut. W tym czasie dolewać wywar - by nie przypalić mięsa.
Paprykę oraz kiełbasę pokroić w kostkę, dodać do garnka. Dusić przez kolejne 15-20 minut. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i przełożyć do niego zawartość garnka. Ciasto francuskie lekko rozwałkować i przykryć nim gulasz. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Nakłuć widelcem. Zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C - ok. 25 minut.
Podawać ze świeżym pieczywem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W tym odcinku: krem z pieczonych pomidorów, gulasz zapiekany, na deser...
Z grzybami i żurawiną!
W garnku przygotować aromatyczną kąpiel wodną – do wrzątku wrzucić liście laurowe, ziele angielskie, pęczek koperku i kilka plasterków cytryny...
Na sosie żurawinowym...
W wersji klasycznej, z masłem i koperkiem...