/ Przepisy / Kulajda

Opis przygotowania

Grzyby oczyścić i pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać masło, wrzucić i zeszklić posiekaną cebulę. Dodać grzyby, wymieszać i podsmażyć na mocnym ogniu.

Zalać winem. Odparować. Przyprawić kminkiem. Dorzucić pokrojone w kostkę ziemniaki. Wlać ciepły wywar jarzynowy. Doprawić solą, przykryć i gotować tak długo, aż ziemniaki zmiękną.

Zabielić śmietaną (wcześniej warto zahartować ją gorącą zupą). Lekko posłodzić i zakwasić octem jabłkowym. Wrzucić posiekaną zieleninę i od razu podawać z jajkiem poszetowym.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 492
Ewa gotuje - odc. nr 492

Jesienią w kuchni Ewy Wachowicz nie może zabraknąć potraw z leśnych grzybów....

 

Podobne przepisy

Vichysoisse

Ziemniaczany przysmak z francuskiego kurortu...

Zupa z jarmużu

Warzywa pokroić w kostkę. Przesmażyć w garnku...

Moczka piernikowa

Zupa na słodko;-)

Zupa cebulowa

Przysmak z Lubelszczyzny.

Wróć do listy przepisów