Marchewkę, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do garnka, podsmażyć na maśle i zalać wodą, dodać listek laurowy i ziele angielskie. Przykryć i gotować przez 30 minut.
Następnie dodać ogórki starte na grubej tarce, wodę z kiszenia oraz kaszę jaglaną (najpierw przelać wodą na sicie, aby nie była gorzka). Dorzucić czosnek przeciśnięty przez praskę i gotować przez 15 minut.
Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z koperkiem i kleksem kwaśnej śmietany.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem krzątanina w kuchni Ewy zacznie się od przyrządzenia błyskawicznego...
Dynię przekroić na pół, wydrążyć, pokroić na ósemki. Ułożyć na blasze...
Pożywny bulion "z wkładką" zwany jest żydowską aspiryną.
Na wędzonce!
Warzywa obrać, zalać wodą. Dodać cebulę opieczoną na ruszcie lub patelni (bez tłuszcz ...