M±kę przesiać do miski. Zrobić dołeczek, wkruszyć drożdże. Posłodzić. Wlać ½ szklanki ciepłego mleka. Odstawić na 10-15 minut.
Do reszty mleka dodać masło. Do m±ki z zaczynem wybić jajko, wlać mleko z masłem. Uperfumować cukrem waniliowym. Wyrobić. Gdy ciasto zacznie odchodzić od miski i od dłoni przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.
Zrobić kruszonkę. Do m±ki dodać cukier i cynamon. Dorzucić miękkie masło i wyrobić rękoma. Wstawić do lodówki.
Migdały posiekać. Deskę posypać m±k±. Wyro¶nięte ciasto podzielić na 2 czę¶ci – powstan± 2 drożdżówki. Rozwałkować na kształt prostok±ta. Posmarować konfitur± (brzegi zostawić czyste i posmarować roztrzepanym jajkiem). Posypać migdałami. Zwin±ć jak roladę, końcówki skleić. Przełożyć do keksówki. Posmarować jajkiem. Posypać kruszonk±. Dokładnie tak samo zrobić drugie ciasto.
Wstawić do zimnego piekarnika. Ustawić temperaturę na 170 st. C i piec przez 40-45 minut. Wystudzić i podawać z zimnym mlekiem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Po dwumiesięcznej przerwie Ewa zaprasza na premierowe odcinki „Ewa...
Oczyszcza organizm!
Zrobić tzw. krótki zakwas (np. wieczorem dnia poprzedzaj±cego pieczenie). Drożdże roz ...
Idealne do goł±bków lub... sałatek!
Doskonała nagroda po zjedzonym obiedzie!