/ Przepisy / Ciasto drożdżowe z konfitur± i kruszonk±

Opis przygotowania

M±kę przesiać do miski. Zrobić dołeczek, wkruszyć drożdże. Posłodzić. Wlać ½ szklanki ciepłego mleka. Odstawić na 10-15 minut.

Do reszty mleka dodać masło. Do m±ki z zaczynem wybić jajko, wlać mleko z masłem. Uperfumować cukrem waniliowym. Wyrobić. Gdy ciasto zacznie odchodzić od miski i od dłoni przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.

Zrobić kruszonkę. Do m±ki dodać cukier i cynamon. Dorzucić miękkie masło i wyrobić rękoma. Wstawić do lodówki.

Migdały posiekać. Deskę posypać m±k±. Wyro¶nięte ciasto podzielić na 2 czę¶ci – powstan± 2 drożdżówki. Rozwałkować na kształt prostok±ta. Posmarować konfitur± (brzegi zostawić czyste i posmarować roztrzepanym jajkiem). Posypać migdałami. Zwin±ć jak roladę, końcówki skleić. Przełożyć do keksówki. Posmarować jajkiem. Posypać kruszonk±. Dokładnie tak samo zrobić drugie ciasto.

Wstawić do zimnego piekarnika. Ustawić temperaturę na 170 st. C i piec przez 40-45 minut. Wystudzić i podawać z zimnym mlekiem.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WY¦LIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 472
Ewa gotuje - odc. nr 472

Po dwumiesięcznej przerwie Ewa zaprasza na premierowe odcinki „Ewa...

 

Podobne przepisy

Ciasto czekoladowo-majonezowe

Deser wybrany przez Artura Jędrzejczyka.

Biała kiełbasa z piekarnika

Z cebul± i jabłkami;-)

Majonez cytrusowy

Majonez wymieszać z musztard± i tabasco. Dodać skórki z cytrusów. Ponownie wymieszać. ...

Domowa mieszanka przypraw

Receptura autorska;-)

Wróć do listy przepisów