W tym roku tak się poukładało, że ostatni w ramówce jesiennej odcinek „Ewa gotuje” zobaczymy dokładnie w Wigilię Bożego Narodzenia. A że przygotowania do świąt Ewa zaczęła już jakiś czas temu, to do zrobienia zostały jej dosłownie drobiazgi, jak chociażby powieszenie światełek na choince, natomiast do ugotowania zaledwie kilka potraw. Zacznie od zaskakującej pieczarkowej z dodatkiem suszonych, leśnych grzybów. Zupę poda z ziemniakami duszonymi w maśle. Mamy Wigilię, więc w odcinku musi być ryba! W większości polskich domów zazwyczaj jest nią smażony karp. Ewa też zrobi karpia, ale trochę inaczej niż zazwyczaj – filety pokroi na mniejsze kawałki, po czym obtoczy w cieście z płatkami migdałowymi i dopiero wtedy usmaży. Rybę wyserwuje na sosie żurawinowym. Na wigilijny deser będzie błyskawiczny piernik kawowy z powidłami i polewą czekoladową. Ciasto, zanim trafi do piekarnika, nie musi leżakować a co za tym idzie taki placek można upiec dosłownie w ostatniej chwili. W dodatku pokryty czekoladą piernik bez problemu dotrwa nawet do Sylwestra.
W stylu francuskim;-)
Na sosie żurawinowym...
Do zrobienia tuż przed pierwszą gwiazdką;-)