Kalarepy obrać i pokroić w słupki, ziemniaki i cebulę w kostkę. W garnku roztopić masło. Wrzucić ziemniaki, podsmażyć. Po chwili dodać kalarepę. Wymieszać. Zalać wywarem.
Na patelni, na łyżce masła, usmażyć cebulę na lekko złoty kolor. Przełożyć do zupy. Przykryć i gotować do miękkości.
Pod koniec gotowania zabielić śmietaną (najpierw trzeba ją zahartować). Przyprawić solą i pieprzem. Zdjąć z ognia. Wrzucić posiekany koperek. Wymieszać i podawać.
Na talerzu można udekorować gałązką koperku.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Odcinek inspirowany kuchnią śląska - Ewa pokaże, jak przyrządzić oberibę,...
Biało i czerwono;-)
Pomysł ponoć francuski, przepis na 100% polski;-)
Marchewki, pietruszkę i selera pokroić na kawałki, pora obrać z wierzchnich liści, ce ...
Hiszpańska zupa z czosnku, chorizo i suszonej papryki;-)