/ Przepisy / Ciasto cytrynowe

Opis przygotowania

Jajka wybić do miski, dodać cukier i utrzeć. Gdy jaja zbieleją, dodać skórkę z cytryny, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, jogurt i olej. Wymieszać (jeśli mikserem, to na niskich obrotach).

Ciasto przełożyć do formy (tortownica o średnicy 18-20 cm, wysmarowana masłem i wysypana bułką tartą). Wstawić na około 50 minut do piekarnika, nagrzanego do 180 st. C.

Po upieczeniu wystudzić i udekorować cukrem pudrem.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 209
Ewa gotuje - odc. nr 209

W kolejnym odcinku Ewa zaprosi na potrawy tradycyjnej kuchni polskiej....

 

Podobne przepisy

Babka cud

Masło utrzeć z cukrem. Żółtka oddzielić od białek, stopniowo wmieszać do utartego mas ...

Czekoladowe serce i czekoladowe muffinki

Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Naprzemiennie z mlekiem dodawać mąkę przes ...

Tiramisu z owocami

Na włoską nutę...

Tarta z gruszkami

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier i cukier waniliowy...

Wróć do listy przepisów