
Jajka wybić do miski, dodać cukier i utrzeć. Gdy jaja zbieleją, dodać skórkę z cytryny, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, jogurt i olej. Wymieszać (jeśli mikserem, to na niskich obrotach).
Ciasto przełożyć do formy (tortownica o średnicy 18-20 cm, wysmarowana masłem i wysypana bułką tartą). Wstawić na około 50 minut do piekarnika, nagrzanego do 180 st. C.
Po upieczeniu wystudzić i udekorować cukrem pudrem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W kolejnym odcinku Ewa zaprosi na potrawy tradycyjnej kuchni polskiej....
Szklankę cukru, 2 całe jajka i 3 żółtka ubić mikserem, dodać szklankę maślanki i cien ...
Śliwki przekroić na pół i pozbawić pestek. Miękkie masło utrzeć ze szklanką cukru. Gd ...
Jabłecznik w szkle...
Bezglutenowe! Z kremem na bazie mascarpone;-)