Filety pokroić w kostkę. Przełożyć do miski i oprószyć mieszanką przypraw. Wlać olej. Wymieszać, przykryć i wstawić do lodówki.
Ziemniaki obrać i pokroić na grube frytki. Włożyć do miski z zimną wodą, przepłukać i odcedzić. Czynność powtórzyć 3-4 razy. Ponownie zalać wodą, posłodzić cukrem pudrem i odstawić na kilka minut. Wyłowić i osuszyć. Ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Posolić i skropić olejem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i upiec na złoty kolor (po 20 minutach, czyli mniej więcej w połowie pieczenia, przewrócić na drugą stronę).
Do jogurtu dodać majonez, sok z cytryny i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Kapustę poszatkować lub pokroić. Pomidorki przekroić na pół. Ogórka i cebulę pokroić w plasterki. Wszystko wymieszać z łyżką sosu czosnkowego.
Zamarynowane mięso usmażyć na patelni.
Na spodzie aluminiowych foremek do pasztetu ułożyć frytki i kurczaka. Na mięso zetrzeć ser żółty i na 10 minut wstawić do piekarnika z włączoną funkcją grillowania (190-200 st. C).
Nałożyć sałatkę. Udekorować plasterkami ogórka i połówkami pomidorków. Podawać z sosem czosnkowym.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W kolejnym odcinku krzątanina w kuchni Ewy zacznie się od zrobienia dwóch...
Inspirowany wrocławską knyszą...
Sznycelki z kartofla;-)
Zapiekanka ziemniaczana ze szprotkami...
Z cytryny wycisnąć sok, rozpuścić w nim miód (do glazurowania najlepsze są miody jasn ...