Grzyby oczyścić ze ściółki używając szczoteczki (nie myć!). Pokroić na mniejsze kawałki.
Masło roztopić w garnku. Wrzucić grzyby, posolić i podsmażyć. Odsunąć na bok i zeszklić cebulę. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewkę. Zalać rosołem, przykryć i gotować do miękkości.
Zupę zmiksować. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową. Zakwasić sokiem z cytryny.
Krem nalać do szklanych miseczek. Nałożyć bitą śmietanę i posypać drobno posiekaną natką pietruszki.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Ewa wiele razy podkreślała, że w kuchni ceni sobie sezonowość i często...
Przygotowanie zupy zacząć od zrobienia pulpetów. Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na ...
W Krakowie pipek to żołądek gęsi;-)
Dynię pokrój na kilka kawałków. Oczyść z pestek, lecz nie obieraj ze skóry. Przełóż d ...
Ziemniaki należy obrać, umyć i pokroić w zgrabną kostkę. W wersji wegetariańskiej wrz ...