/ Przepisy / Filet z gęsi

Opis przygotowania

Skórę na filetach naciąć na krzyż, uważając przy tym, by nie uszkodzić mięsa. Z obu stron przyprawić solą i pieprzem oraz tymiankiem. Przełożyć do miski, przykryć i na kilka godzin umieścić w lodówce.

Po tym czasie ułożyć w gęsiarce – skórą do dołu. Na małym ogniu wytopić tłuszcz. Smalec przelać do słoiczka (przyda się do innych potraw), zostawiając jednak trochę na dnie. Filety odwrócić na drugą stronę i usmażyć.

Wlać wino i rosół lub wodę. Wrzucić żurawinę. Dodać konfiturę i miód. Przykryć i dusić do miękkości.

Kaszę ugotować al dente. Dodać upieczone i zmiksowane buraki, wymieszać i podgrzewać jeszcze przez 5 minut.

Sos z gęsiarki przelać do sosjerki. Filety pokroić w plastry. Podawać z kaszą z buraczkami oraz połówkami pieczonych jabłek z konfiturą żurawinową.

 

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 465
Ewa gotuje - odc. nr 465

Ewa wiele razy podkreślała, że w kuchni ceni sobie sezonowość i często...

 

Podobne przepisy

Sztufada

Świąteczna wołowina faszerowana spyrką;-)

Pierogi z owocami

Na stolnicy usypać kopczyk z mąki, odrobinę zostawić na boku (przyda się podczas wałk ...

Szaszłyki z warzyw i oscypka

Z grilla dla wegetarian!

Pijane polędwiczki

W bourbonie;-)

Wróć do listy przepisów