Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Strucla z borówkami

Opis przygotowania

Mleko wlać do garnka, dodać masło, posłodzić i podgrzać.

Mąkę przesiać do miski, zrobić dołeczek, wkruszyć drożdże. Wlać kilka łyżek ciepłego mleka z cukrem i masłem. Odstawić.

Do drugiej miski dać masło. Posłodzić cukrem pudrem. Wsypać mąkę i lekko zagnieść. Włożyć do lodówki.

Do mąki z zaczynem wybić jajka. Uperfumować cukrem waniliowym. Wlać resztę mleka z masłem i cukrem. Wymieszać. Następnie wyrobić dłońmi. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na mniej więcej godzinę.

Przygotować nadzienie. Do wody wsypać mąkę, wlać sok z cytryny. Posłodzić cukrem pudrem. Wymieszać, przelać do garnka i ugotować kisiel. Wrzucić borówki.

Ciasto podzielić na dwie mniej więcej równe porcje. Z każdej zrobić kulę. Rozpłaszczyć i rozciągnąć na papierze do pieczenia. Nałożyć borówki. Brzegi zawinąć i skleić ze sobą. Wraz z papierem przełożyć na blachę piekarnikową. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Posypać schłodzoną kruszonką. Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.

Po tym czasie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C i piec przez ½ godziny.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 461
Ewa gotuje - odc. nr 461

W jednym z poprzednich odcinków Ewa użyła sosu rumianego i obiecała, że...

 

Podobne przepisy

Sernik na zimno w pucharkach

Na bazie serka homogenizowanego;-)

Tiramisu

Bez mascarpone i Amaretto, za to z wiejską śmietaną i żubrówką...

Mazurki na drożdżowym spodzie

Pięknie udekorowane!

Sos malinowy

Super dodatek do deserów;-)

Wróć do listy przepisów