/ Przepisy / Strucla z borówkami

Opis przygotowania

Mleko wlać do garnka, dodać masło, posłodzić i podgrzać.

M±kę przesiać do miski, zrobić dołeczek, wkruszyć drożdże. Wlać kilka łyżek ciepłego mleka z cukrem i masłem. Odstawić.

Do drugiej miski dać masło. Posłodzić cukrem pudrem. Wsypać m±kę i lekko zagnie¶ć. Włożyć do lodówki.

Do m±ki z zaczynem wybić jajka. Uperfumować cukrem waniliowym. Wlać resztę mleka z masłem i cukrem. Wymieszać. Następnie wyrobić dłońmi. Przykryć i odstawić do wyro¶nięcia na mniej więcej godzinę.

Przygotować nadzienie. Do wody wsypać m±kę, wlać sok z cytryny. Posłodzić cukrem pudrem. Wymieszać, przelać do garnka i ugotować kisiel. Wrzucić borówki.

Ciasto podzielić na dwie mniej więcej równe porcje. Z każdej zrobić kulę. Rozpłaszczyć i rozci±gn±ć na papierze do pieczenia. Nałożyć borówki. Brzegi zawin±ć i skleić ze sob±. Wraz z papierem przełożyć na blachę piekarnikow±. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Posypać schłodzon± kruszonk±. Odstawić do wyro¶nięcia na 30 minut.

Po tym czasie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C i piec przez ½ godziny.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WY¦LIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 461
Ewa gotuje - odc. nr 461

W jednym z poprzednich odcinków Ewa użyła sosu rumianego i obiecała, że...

 

Podobne przepisy

Piszinger błyskawiczny

Andruty przełożyć gotowym kremem czekoladowo-orzechowym. Wcze¶niej wstawić słoik do m ...

Torcik z musem porzeczkowym

Herbatniki wrzucić do miksera i zmiksować...

Tort miodowy

Miód i sodę przełożyć do rondelka, wymieszać i zagotować...

Wróć do listy przepisów