Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Pierogi z wędzonym twarogiem

Opis przygotowania

Mąkę przesiać na stolnicę. Zrobić dołek i zaparzyć, czyli wlać wrzątek i wymieszać nożem. Gdy powstaną kluchy wybić jajko i wyrobić ciasto. Przykryć miską i odstawić na 20 minut.

Czosnek niedźwiedzi pokroić i wrzucić do miksera. Dodać orzechy laskowe. Posolić, wlać olej i zmiksować. Przełożyć do słoiczka. Jeśli chcemy przechowywać dłużej, to na wierzch warto wlać trochę oleju.

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonym wrzątku. Wystudzić i utłuc lub przecisnąć przez praskę (można wykorzystać ziemniaki z wczoraj). Dodać twaróg starty na jarzynowych oczkach oraz pesto z czosnku niedźwiedziego. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać namoczoną żurawinę. Wymieszać.

Stolnicę posypać mąką. Ciasto rozwałkować na grubość 1-2 mm. Szklanką lub pierścieniem wyciąć krążki. Na każdy nałożyć farsz. Skleić i partiami ugotować w osolonym wrzątku (minutę od wypłynięcia).

Przed podaniem można przełożyć na sito i przelać zimną wodą. Na talerzu okrasić palonym masłem. Udekorować czosnkiem niedźwiedzim.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 453
Ewa gotuje - odc. nr 453

Wiosna w pełni, warzywa i owoce są coraz smaczniejsze, warto więc aby w...

 

Podobne przepisy

Zapiekanka ziemniaczana

Gratin w formie do tarty...

Gołąbki w żurku

W osolony wrzątek wrzucić główkę kapusty, obrawszy ją uprzednio z wierzchnich zielony ...

Makaron penne duszony w sosie

Szynkę pokroić na małe kawałki i wrzucić na patelnię (włoski przysmak można zastąpić ...

Ryż z jabłkami

Kto jadł w dzieciństwie? Ręka w górę!

Wróć do listy przepisów